Již od roku 2002 řešíme Vaše projekty průmyslového značení.

Leonardo technology v médiích

V Leonardu se intenzivně věnujeme publikační činnosti v odborných časopisech s internetových portálech. Aktuálně jsme pro Vás napsali následující.

1000 na ekonomické značení pro jogurtové linky s CO2 Solaris laserem

Nezdá se vám divné, že Turci dali jméno yogurtu, a že historie výroby jogurtů patří k nejstarším metodám uchovávání potravin?

Nezdá se vám divné, že výroba jogurtů pomocí fermentace se objevila již před 5.000 lety nezávisle na sobě na různých místech ve světě? Pak se vám nebude zdát divné, že již od té doby se také začala řešit nutnost označování, která v dnešní době došla do podoby lakovaných hliníkových víček, na které je nutné pří výrobě značit datum spotřeby a kód šarže, a to řízeným světelným paprskem – laserem.

znaceni jogurtu 2018 1

Datum spotřeby a šarže se značí do víček jogurtů přímo na výrobní lince za pohybu, dle její konstrukce se může značit každý jogurt zvlášť nebo se využívá značení až při skupinových baleních, kde je vyznačeno 5 až 12 jogurtů v jedné řadě najednou.
Ke značení se převážně využívá inkjet technologie s traverzující tiskovou hlavou napříč fólie. Inkjet technologie má tu nevýhodu, že vyžaduje doplňování spotřebních materiálů jako je inkoust a ředidlo, což zvyšuje náklady na výrobu a zapříčiňuje prostoje ve výrobě. Obsahuje také pohyblivé části, jako je manipulátor tiskové hlavy. Z těchto nepříznivých důvodů pro inkjet systémy, jsou stále častější preferovanou technologií na značení jogurtů laserové CO2 systémy Solaris.

znaceni jogurtu 2018 4
CO2 laser má dostatečný výkon na to, aby odpálil lak z hliníkového víčka jogurtu a zároveň, z povahy své vlnové délky, víčko nepoškodil ani nepropálil. Díky nové optice může být značící plocha CO2 laseru Solaris e-SolarMark+ až 500 x 500 mm. Jeden laser tak plně pokryje produkční plochu většiny výrobních linek. V případě, že by bylo zapotřebí značit na větší produkční plochu, lze využít dvou laserů zapojených v tandemu, kde se dosáhne impozantní značící plochy 1000 x 500 mm!

znaceni jogurtu 2018 2
CO2 laser Solaris e-SolarMark+ v provedení HD má celonerezovou konstrukci a ochranu proti stříkající vodě, je tak velmi vhodný do čistého potravinářského prostředí. Díky jeho malým konstrukčním rozměrům je snadné ho rychle integrovat do nových i stávajících výrobních linek a nahradit tak nákladnou či nevyhovující technologii. Laser nekontaminuje okolí značení žádnou chemikálií jako je inkoust. Taky udržet bakteriální čistotu laseru je díky nerezové konstrukci snadné.

Víte, že v minulosti svět vyráběl podle nás...

V roce 1933 se objevil první ovocný jogurt. Byl vymyšlen v Radlické mlékárně na Smíchově. Několik lžiček jahodové marmelády na povrchu jogurtu mělo zabránit vytváření plísní na jogurtu. Kromě toho jogurt získal lepší chuť (nebyl tak kyselý). Řešení si Radlická mlékárna nechala patentovat a prodávala licence v tuzemsku i do zahraničí.

znaceni jogurtu 2018 3

Benefity:

  • V tandemu značící plocha až 1000 x 500 mm
  • Celonerezová konstrukce a odolnost proti stříkající vodě
  • Není potřeba spotřebních materiálů
  • Je eliminována možná kontaminace chemikáliemi
  • Udržitelná bakteriální čistota provozu díky nerezové konstrukci
  • Velká životnost CO2 laserové trubice
  • Bezproblémová integrace do nových i stávajících produkčních linek

Zaujalo Vás dané řešení? Kontaktujte nás, vytvoříme Vám řešení na míru.