LEIBINGER inkoust 78000-00101 termochromický mění barvu z černé na modrou po sterilizaci. Je potřeba působení 20min na teplotu 115°C a je nutná pára/vlhkost jinak nezmění barvu. Mění barvu taky při 370°C na 30 min na železu. Anglický název pro tyto typy inkoustů je: Thermotropic Ink.
V nabídce je více typů inkoustů vhodných na sterilizaci, jako je LEIBINGER INKOUST 70000-00107 Černý, sterilizační. Sice nemění barvu, ale k jeho vlastnostem patří odolnost na alkohol, přesněji odolává isopropylu, IPA resistant, ale taky odolává 120°C, tedy je vhodný na sterilizaci. Odolnost na alkohol se obvykle vztahuje k nejpoužívanějšímu "lihu" pro průmyslové účely „Isopropyl“. Vzhledem k tomu, že existují různé druhy alkoholu, které jsou různě agresivní, musíte přesně v tomto bodě rozlišovat (např. etanol/líh jsou výrazně agresivnější než isopropyl).
Nemůžeme vynechat další super inkoust LEIBINGER INKOUST 70000-00115 Černý, rychle schnoucí, MEK- free, tedy je to acetonová báze. Mezi jeho velmi dobré vlastnosti patří, že penetruje přes vrstvu bramborového prachu, penetruje přes olej, ale je vhodný taky pro sterilizaci. Tento nový černý inkoust pronikající olejem dokáže efektivně tisknout přes slabé vrstvy oleje, mastnoty nebo kondenzace na širokou škálu materiálů včetně kovů, skla, voskových povrchů a plastů. Inkoust je inkoust na bázi dye MEK (není pigmentový) a nabízí vynikající kontrast, čitelnost a dlouhodobou trvanlivost kódu.
Inkoust lze přeformulovat tak, aby vyhovoval jakékoliv LEIBINGER tiskárně CIJ na trhu, což umožňuje využít výhod tohoto nového inkoustu a uspokojit potřeby dle volby LEIBINGER tiskárny, tedy tisk od jednoho řádku až po více řádkové tiskárny LEIBINGER. Díky své dobré přilnavosti k plastovým fóliím, jako je orientovaný polypropylen (OPP), může být používán v řadě průmyslových odvětví, takže je ideální pro průmyslové použití nebo potravinářské aplikace. Ano sterilizace je možná i do plastových pytlíků.
V nabídce je mnohem více inkoustů, ještě vzpomenu například LEIBINGER INKOUST 70000-00139. Je to velmi dobrý inkoust na značení na sklo, sice nemění barvu po sterilizaci, ale je zcela vhodný pro proces sterilizace - odolává procesu sterilizace.
Malinko edukace a jaké jsou rozdíly pro “pasteurisation” “sterilisataion” “Tin Plate”. Právě na tyto procesy výroby existují speciální LEIBINGER sterilizační inkousty, které mění barvu po aplikaci sterilizace (hot steam sterilization).
Tin Plate - značení plechovek, konzerv inkjetem LEIBINGER
Plechovky nebo konzervy jsou tvořeny povrchově upraveným plechem. Nejčastěji se používala ochrana plechu cínováním. Je rozdíl tisku na plechovky, plastové obaly (PET foods, kapsičky), skleněné láhve a to taky pro různé procesy prodloužení trvanlivosti potravin. Stejně tak existují různé plechovky, jako jsou "stříbrné" nebo "zlaté" plechovky, konzervy pro "konzervaci" a proto je nutné provést vždy test na materiál plechovky, zda a jak mění inkoust barvu. Plech může být barevně potištěn a může sloužit jako finální obal, pak netiskneme na plechovku, ale na barvu na plechovce a inkoust dělá molekulární vazbu s barvou, ne s plechem.
Pasterizace, Pasterace a odolnost LEIBINGER inkoustu v procesu výroby
Pasterace (nebo také pasterizace) je jednou z metod konzervace potravin, kterou vyvinul v polovině 19. století francouzský vědec Louis Pasteur. Původně byla pasterace vyvinuta na objednávku francouzského válečného loďstva pro zamezení octovatění vína. Brzy se rychle ujala i u dalších komodit (mléko, masné výrobky, vaječné výrobky, pivo, nealkoholické nápoje).
Podstatou pasterace je krátkodobé zvýšení teploty, které způsobí zničení nesporulujících patogenních mikroorganismů. Na rozdíl od převaření (dosáhnutí teploty 100 °C) výrazněji nemění kvalitu potraviny. Při pasteraci nedochází ke sterilizaci.
Pasterace je jedna ze základních složek technologického postupu při výrobě a zpracování mléka a mléčných výrobků, některých masných výrobků, vaječných výrobků a různých alkoholických nápojů. Přesná teplota a doba pasterace u konkrétního výrobku je závislá na příslušné vyhlášce a zejména na způsobu technologie potravinářské výroby. Klasická pasterace obvykle vyžaduje ohřátí tekutiny na 60–75 °C a její udržování v rozmezí 30–120 minut (dle zpracovávaného subjektu – například u piva a vína je tato teplota 52,7 °C, mléko vyžaduje 61,6 °C). Účelem je likvidace patogenních mikroorganismů, a tím zvýšení trvanlivosti potravin, ale i zabránění šíření nemocí těmito potravinami.
Rozeznáváme druhy pasterizace dle teploty:
- Vysoká teplota, mžikový čas
- Nízká teplota, dlouhý čas
- Ultravysoká teplota (UHT) nebo nesprávně UHT-pasterace, je již sterilací, při níž nepřežijí žádné bakterie, ani jejich spory. Teplota zahřátí až na 150 °C, ovšem jen na zlomek sekundy. Používá se např. u mléka, džusů, polévek atd.
Sterilizace, sterilace, autokláv a odolnost LEIBINGER tisku na proces výroby
Sterilizace (nebo také sterilace) je soubor činností směrujících k odstranění nebo usmrcení buněk v daném prostředí. Buňky se usmrcují buďto suchým teplem (vzduchem), nebo vlhkým teplem za použití Kochova hrnce či autoklávu.
Zvláštním případem použití vlhkého tepla je frakcionovaná sterilace. Sterilizace vlhkým vzduchem je nejčastějším a nejspolehlivějším typem sterilace nástrojů a laboratorních materiálů v Pharma&Medical průmyslu. Provádí se buďto za použití Kochova hrnce (vodní pára do 100 °C) nebo autoklávu (vodní pára o teplotě 121 °C při tlaku 101,5 kPa a době okolo 23 min.).
Zajímavostí je například "Sterilizace suchým vzduchem"
Jedná se o méně častý sterilizační postup, který je také méně účinný. Využívá se nejčastěji ke sterilizaci skleněných a kovových předmětů, v plameni o 160 °C a výše. Teplota musí působit delší čas. Všeobecně suchý vzduch vyžaduje delší čas jak vlhký vzduch.
Pomůžeme s výběrem vhodného LEIBINGER inkjetu na značení a identifikaci produktů
Nevíte si rady s výběrem inkjetu? Leonardo technology zákaznická podpora je na telefonním čísle 533 44 55 66. Inkjety LEIBINGER IQJET získávají ocenění na výstavách, například German Innovation award 2024, Innovator des Jahre 2024. Rádi se podělíme o čtvrt století našich zkušeností hlavně z průmyslových provozů převážně z Automotive a 75 let zkušeností společnosti LEIBINGER.
Objevte, jak inkjety LEIBINGER od Leonardo technology mohou pozitivně transformovat vaše výrobní procesy. Náš profesionální tým odborníků z Leonardo technology je připraven ukázat vám cestu k vyšší efektivitě, nižším nákladům a novým možnostem aplikací inkjetů ve vaší výrobě. V kombinaci s vlastní společností Leonardo leasing vám poskytneme ucelené financování celých technologií na značení, identifikaci produktů.
Více nejen o inkjetech najdete na naší webové stránce.